Warmtepompen

Warmtepompen worden tegenwoordig veel gebruikt om het energieverbruik te verminderen. Het werkt met lage temperaturen en de warmte wordt meestal verkregen vanuit de buitenlucht. De voordelen van een warmtepomp zijn;

  • In de koude maanden ook comfortabel wonen
  • Aansluitbaar op hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen
  • Laag energieverbruik
  • Zowel verwarmen als koelen van ruimtes
  • Lage tot geen CO2 uitstoot
Voor het uitvoeren van koeltechnische handelingen en de inbedrijf stelling van de warmtepompen is een STEK bedrijfs certificering verplicht.

  • RDJ Installaties is in het bezit van de BRL 100 en de BRL 200 certificering.

Hierdoor mogen wij alle voorkomende werkzaamheden aan de warmtepompen en airco units uitvoeren. Deze werkzaamheden voeren wij uit onder de nieuwe bedrijfstak RDJ Klimaattechniek.



Inbedrijfstelling

In bedrijfstelling van een split warmtepompsysteem laat u vakkundig door RDJ Klimaattechniek uitvoeren. De warmtepomp wordt door onze eigen ervaren monteurs in bedrijf gesteld. Op deze manier bent u verzekerd van 3 jaar garantie op de airco en/of warmtepomp.



  • In bedrijfstelling single-split Lucht/Water warmtepomp-systeem

    Wat krijgt u daarvoor?

    • Visuele controle koeltechnische en elektrische aansluitingen
    • Vacumeren van de koeltechnische installatie
    • Lektest van het systeem
    • Openen van de koeltechnische kranen en, indien nodig, het bijvullen van koudemiddel
    • Opstarten airco/warmtepomp
    • Controleren van het systeem op de juiste werking
    • Korte uitleg verstrekken aan klant


    Voorwaarden in bedrijfstelling:
    • De warmtepomp dient bij ons te zijn aangeschaft of door een erkend installateur te zijn geïnstalleerd
    • De warmtepomp dient volledig elektrisch en koeltechnisch aangesloten te zijn (koeltechnische aansluiting kunnen wij tegen een meerprijs uitvoeren)
    • De warmtepomp dient volledig waterzijdig aangesloten te zijn
    • De waterzijdige installatie is geheel gevuld met zuiver leidingwater en volledig ontlucht
    • Exclusief herstellingen, reparaties t.g.v. verkeerde montage
    • Exclusief reiskosten
    • Exclusief additioneel koudemiddel (indien nodig)
    • Exclusief huur steigermateriaal en/of hoogwerker (indien nodig)


    Om een spoedige inbedrijfstelling te garanderen verzoeken we U de volgende gegevens aan te leveren na het aanvragen van een inbedrijfstelling, te weten:
    • Overzichtsfoto's van opstelling van zowel binnen- als buitenunit(s)
    • Detailfoto's van de elektrische en koeltechnische aansluitingen op zowel binnen- als buitenunit(s)
    • Opgave van de typenummers van de geïnstalleerde binnen- en buitenunit(s)
    • Opgave van de locatie en verdieping van zowel binnen- als buitenunit(s)
    • Opgave van de totale afstand van het leidingwerk tussen binnen- en buitenunits


    Voor een montage die niet aan de bovenstaande voorwaarden voldoet rekenen wij meerprijzen. Wij verzoeken u in dat geval geheel vrijblijvend een offerte aan te vragen bij ons.



Verschillende warmtepompen



  • Lucht/water warmtepomp

    De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht via een buitenunit. De warmte wordt overgedragen aan een koudemiddel en in een binnenunit (in je huis) doorgegeven aan het verwarmingssysteem. Bijna alle hybride warmtepompen zijn lucht/water-warmtepompen.

    Dit systeem kan voldoende warmte produceren bij temperaturen rond de –15℃ en sommige zelfs tot –25℃. Bij deze warmtepompen wordt er geen gas verbruikt.

  • Bij een hybride warmtepomp wordt de lucht/water warmtepomp gecombineerd met een cv-ketel. Hierbij wordt alleen gebruik gemaakt van de cv-ketel wanneer het buiten heel erg koud is. Hier wordt dus nog wel gebruik gemaakt van gas, alleen dan een heel stuk minder.

  • Deze warmtepomp haalt energie uit de lucht. Hier wordt alleen in plaats van water verwarmt, de lucht verwarmt. Deze verwarmde lucht wordt uitgeblazen door plafond-, kanaal- en/of wandunits. Deze warmtepompen zijn te vergelijken met traditionele airconditioners.

  • Een 'gewone' warmtepomp werkt met een lage watertemperatuur. Anders dan een cv-ketel die water met een hoge temperatuur door de radiatoren pompt. Een warmtepomp wordt dan ook voornamelijk aangeraden wanneer er vloerverwarming in de woning aanwezig is. Met een lage watertemperatuur is een woning met de huidige radiatoren namelijk niet altijd voldoende warm te krijgen. Hoe lager de temperatuur van het afgiftesysteem, hoe hoger het rendement van een warmtepomp is. Maar nu is daar de hoge temperatuur warmtepomp. Deze HT-warmtepomp werkt met hogere watertemperaturen dan een gewone warmtepomp. Wat betekent dat voor de bestaande bouw?

    Hoge temperatuur warmtepomp verwarmt water tot 80℃.
    Een hoge temperatuur warmtepomp is zoals de naam al suggereert, een warmtepomp die met een hoge temperatuur een ruimte verwarmt. Een HT-warmtepomp is een lucht/water warmtepomp die uit twee delen bestaat. Een binnenunit (deze staat op de plek van de cv-ketel) en een buitenunit (deze staat bijvoorbeeld in de tuin of op het dak). Het buitendeel haalt warmte uit de buitenlucht. In het binnendeel wordt het water verwarmd tot wel 80℃. Een 'normale' lage temperatuur warmtepomp verwarmt het water tot zo'n 55℃. Door de hoge watertemperatuur van de HT-warmtepomp is dit type dan ook makkelijker in de bestaande bouw toe te passen dan een normale warmtepomp.

    Hoge temperatuur warmtepomp in combinatie met radiatoren.
    Veel oudere radiatoren werken het beste wanneer er water met een temperatuur van 60 tot 80℃ doorheen stroomt. De radiatoren nemen dan de temperatuur van het water over en verwarmen daarmee de ruimte door straalverwarming en door verplaatsing van lucht. De warme lucht stijgt op en zorgt voor luchtcirculatie in de ruimte. Door die circulatie komt er steeds nieuwe lucht langs de warme radiatoren. En dat zorgt er weer voor dat de ruimte goed verwarmd wordt. Dit heet ook wel convectieverwarming en kan alleen optreden bij hoog temperatuur verwarming. Bijkomend voordeel is dat bij een hoge temperatuur warmtepomp niet altijd de radiatoren vervangen hoeven te worden.

    Vloerverwarming is met een gewone warmtepomp wél de beste optie. Is dat niet mogelijk of heeft u een ouder huis, dan kan een hoge temperatuur warmtepomp een goede gasloze oplossing zijn. Uiteraard is het wel van belang om te meten of de huidige radiatoren de juiste capaciteit hebben voor een hoge temperatuur warmtepomp.

    Extra isoleren niet altijd nodig.
    Een ander voordeel van hoge temperatuur warmtepompen is dat een woning niet heel goed geïsoleerd hoeft te worden. Bij een normale warmtepomp moet dit wel. Om te kijken wat voor type warmtepomp geschikt is voor een woning, moet eerst een warmteverliesberekening worden gemaakt. Als het huis goed warm wordt én de afgiftetemperatuur blijft gelijk, hoeft er niet extra geïsoleerd te worden. Overigens is een beter geïsoleerde woning áltijd comfortabeler en energiezuiniger. Mocht het een optie zijn, dan is het altijd aan te raden.

    Hoge temperatuur warmtepomp kost meer stroom.
    Een hoge temperatuur warmtepomp moet harder werken dan een lage temperatuur warmtepomp. Hij moet immers de watertemperatuur veel hoger krijgen. Een voordeel is dat er geen grote verbouwing van de woning aan te pas hoeft te komen. Vloerverwarming of extra goede isolatie is namelijk niet per sé noodzakelijk.

    Een warmtepomp aanschaffen in combinatie met zonnepanelen is in elk geval is gunstig. De zonnepanelen zorgen dan voor stroom die de warmtepomp gebruikt.

    Conclusie.
    Is de hoge temperatuur warmtepomp nou dé oplossing voor de bestaande bouw? John Heskes, Duurzaamheidsspecialist bij Technische Unie kan daar geen eenduidig antwoord op geven. "Energetisch is het beter om met een zo laag mogelijke temperatuur te verwarmen. Door goed te isoleren kun je dat bereiken. Maar, voor veel woningen moet dat heel groots worden aangepakt. Daarnaast moet voor een lage temperatuur warmtepomp vaak ook het afgiftesysteem worden vervangen. Alles bij elkaar hangt daar een flink prijskaartje aan. Wil een bewoner voor een mooie prijs tóch van het gas af? Dan is zo'n hoge temperatuur warmtepomp zeker een optie."